19 PE punten

Hartverwarmend Schrijven en Spreken

Voor intro’s, tussenteksten, de afsluiting, levensverhalen of complete afscheidsceremonies of een grafrede. Iedereen kan dit leren.


€ 317,- (ex btw)  

Trainings data en locaties

Maandag 10-06 en 

maandagmiddag 01-07

Utrecht - De Meern

maandag 5-09 en maandagmiddag 16-09

Utrecht - De Meern

dinsdag 16-10 en maandagmiddag  4-11

Utrecht - de Meern

maandag 25-11 en maandagmiddag  9-12

Utrecht - de Meern

Doel 

Hartverwarmende speeches of complete afscheidsceremonies schrijven en toespreken

Gemakkelijke formats en structuren toepassen.

Uitvaartteksten schrijven die vertrouwd aandoen en tegelijkertijd verrassend, origineel en fris zijn.


Doelgroep

Iedereen die hartverwarmend wil leren schrijven.

Voor iedereen die snel, gemakkelijk wil schrijven voor uitvaarten, waaronder levensverhalen. Voor onder andere uitvaartondernemers, uitvaartverzorgers, uitvaartleiders, ritueel begeleiders, uitvaartsprekers.


Waarom deze training 

Er zijn nog steeds te veel uitvaarten met standaard teksten, hetzelfde welkomstwoord, de levensloop en haast zakelijke woorden bij de afsluiting.

Dit is nu niet nodig, het kan anders.

Een goede speech is een toespraak die geen aandacht vraagt voor zichzelf. Het is een speech die de overledene, de familie, de nabestaanden en de aanwezigen recht doet. Een speech die verdriet en vrede met het afscheid verenigt.

Goede afscheidsteksten helpen families en nabestaanden in hun verdriet. Om het gedeelde verleden, het verdriet van dit moment en de tijd die voor hen ligt met elkaar te verbinden en vrede te hebben met een leven zonder de overledene. Zo’n speech schrijven vraagt een goede voorbereiding en zelfvertrouwen. Deze training reikt handvatten aan om betere teksten te schrijven voor speeches en andere onderdelen van de uitvaartceremonie.

Onderwerpen / Inhoud 

  • Creatieve vragen voor het uitvaartinterview
  • Narratieve technieken. Dat zijn manieren om een verhaal op te bouwen en te vertellen. Je kunt chronologisch schrijven, of beginnen met een bijzonder, herkenbaar en aansprekend moment.
  • Werken met ChatGPT
  • Beeldend schrijven: beelden die een verhaal letterlijk tot leven brengen
  • Schrijven met symbolen die betekenis toevoegen.
  • Schilderen met woorden
  • Hoe je een speech opbouwt, verschillende formats
  • Hoe je contrasten, drieslagen en andere technieken toepast
  • Welke clichés en symbolen werken en welke niet
  • Hoe je de overledene recht doet
  • Hoe je ingrediënten en bouwstenen verzamelt voor je speech
  • Hoe je loskomt van je geschreven tekst
  • Hoe je familie en nabestaanden betrekt in je speech
  • Spreektips voor in de aula en bij het graf 
  • Oefenen in een kerk

Na deze training ben je in staat

 • Een thema te benoemen dat als kapstok dient voor je speech
 • Rond dat thema een boeiend (levens)verhaal te delen met de aanwezigen
 • Sprongen in de tijd te maken in je verhaal
 • Een echte luistertekst te schrijven
 • De aanwezigen direct aan te spreken en te raken
 • Een positieve en onvergetelijke indruk achter te laten bij een uitvaart

Certificaat

Na deze training ontvang je digitaal een certificaat van de Uitvaartkrachten Academy en een logo van het certificaat voor o.a. jouw website.

PE-punten

Geaccrediteerd door NaVU met  19 PE-punten

Aanpak van de training

Tijdens deze training ervaar je het effect van de verschillende keuzes, doordat we schrijven en elkaars teksten lezen en voorlezen. Je krijgt feedback van de collega-deelnemers en van de trainer. Je raakt geïnspireerd door nieuwe invalshoeken en ideeën die tijdens deze levendige dag de revue passeren.

In de training nemen we de ervaringen en de ambitie van de deelnemers als uitgangspunt voor een paar flinke stappen voorwaarts.

We wisselen korte blokjes theorie en voorbeelden af met praktische blokken waarin je aan onderdelen van je toespraak werkt en ervaringen uitwisselt.

De training biedt je een veilige omgeving waarin je naar hartenlust kunt experimenteren, oefenen. Na afloop ben je een betere speechschrijver en speecher.

Wil jij verder groeien in je vak?

Deze training biedt je vaardigheid, nieuwe inzichten, zelfvertrouwen, inspiratie en praktische handvatten om jezelf te ontwikkelen tot een betere schrijver van complete afscheidsceremonies.

Docent: Dolf Weverink

Drs. Dolf Weverink (1960) is zelfstandig opleider, schrijver en uitgever. Hij treedt regelmatig op als trainer en spreker, en heeft ruime ervaring met het schrijven en redigeren van de meest uiteenlopende teksten, waaronder uitvaartteksten. Hij sprak op vele uitvaarten, las gedichten van Apollinaire voor (in een eigen vertaling) en schreef en sprak de Engelstalige livestream voice-over bij een bezoek van koning Willem-Alexander aan en productie- en assemblagelocatie van coronatestkits.

Dolf Weverink is een inspirerende trainer die deelnemers durft te laten ervaren en ontdekken dat zij in staat zijn nog betere ideeën te ontwikkelen en die te vertalen in teksten die mensen raken. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde in Groningen en Amsterdam, haalde zijn Certificate of Proficiency in English, zingt graag in het koor en houdt van Schuberts Winterreise, van de passies van Bach en liederen van Roger Quilter. Dolf Weverink was hoofdredacteur van ZINGmagazine, is als columnist verbonden aan Krant Werkgeluk en stimuleert studenten en deelnemers aan trainingen en cursussen om effectief en creatief te schrijven.

 

Uitvaartkrachten heeft aan Dolf gevraagd een maatwerk training te ontwikkelen gericht op afscheidsceremonies. Een training waarbij uitvaartsprekers, uitvaartleiders en voorgangers niet meer de standaard teksten gebruiken maar leren hoe ze beeldend, boeiend en hartverwarmend kunnen schrijven. Uitvaartkrachten heeft voor Dolf gekozen vanwege zijn hoge cijfers uit evaluaties van deelnemers.

Blije klanten

“Ik wist niet dat je slechts door een paar nieuwe schrijftechnieken de teksten zoveel anders kan laten klinken”.  – “Eindelijk aanknopingspunten om ergens anders over te schrijven dan levensverhalen op chronologische volgorde”.  – “Ik ben al begonnen met mijn tekstencatalogus, superhandig”. “Een frisse kijk op het spreken met veel handige, bruikbare tips”.  – “Ik heb nu veel meer zelfvertrouwen, voel me creatiever en heb meer lef om te schrijven”.  – “Veel inspiratie opgedaan voor deze nieuwe schrijfstijl”.  – “Door deze training stromen de woorden vanzelf”.