(Ver)werkboek voor dieren

Waarom?

Hoe lastig is het om afscheid te nemen van een dier waar je heel veel van houdt. Het maakt niet uit of je (huis)dier jong is of heel oud. Het komt onverwacht en het is altijd definitief. Door je verdriet vind je het leven even niet meer zo lief. Hoe graag wil je je kind beschermen voor alle nare dingen die gebeuren in een mensenleven. Helaas is dit niet mogelijk en zal je kind vroeg of laat geconfronteerd worden met verlies. De kans is groot dat de eerste confrontatie met de dood het overlijden van een (huis)dier is. 

Je kind zal na dit verlies veel emoties ondergaan. Verdriet, boosheid of onmacht. Maar ook zal het met veel vragen zitten. Het (ver)werkboek is een goede manier om je kind op zijn eigen wijze en tempo te tijd te geven om zijn gevoelens rondom het verlies op te schrijven. Er is ook ruimte om tekeningen te maken en foto’s in te plakken. Er zijn zelfs twee pagina’s waarop je kind zijn boosheid van zich van mag afkrassen.

Een dier kan voelen als een volwaardig gezinslid. Dus als ouder zit je misschien zelf ook met je verdriet. Soms komt het niet gelegen wanneer je kind vragen begint te stellen over de dood. Misschien omdat je het op dat moment zelf heel moeilijk hebt, of je bent druk omdat je naar je werk moet. In het (ver)werkboek staan een boel dingen uitgelegd die met de dood te maken hebben. Misschien dat je kind door het boek door te bladeren daarom al een heleboel antwoorden krijgt. En als hij nog dingen wil vragen, dan is er ruimte om de vragen op te schrijven zodat hij ze kan stellen op een moment dat het jou wel uitkomt.

Voor wie is het?

Het (ver)werkboek is speciaal is ontwikkeld voor kinderen. In het boek kan je kind op zijn eigen manier vertellen over zichzelf en over de degene die is overleden. Er is ruimte om vragen op te schrijven. Maar ook kunnen er foto’s worden ingeplakt of andere kleine herinneringen zoals een plukje haar of een pootafdruk. Er pagina’s om gewoon lekker vol te krassen en ruimte om te vertellen hoe je kind het afscheid heeft beleefd. 

Op de “wist-je-dat”-pagina’s wordt er een heleboel uitleg gegeven over allerlei termen die met dood en het afscheid te maken hebben. Het is belangrijk dat je kind weet het zijn boek is, en dat hij ermee om mag gaan zoals hij dat wil. Wanneer je kind erg gesloten is, is dit een goede manier om toch hoogte te krijgen van zijn gevoelens en kom je wellicht tot inzichten waarmee je je kind kunt helpen in het rouwproces.

Wat krijg je?

Het (ver)werkboek heeft een zogenaamde hardcover op A4 formaat. Je kind mag op de voorkant zijn eigen naam schrijven zodat het echt zijn boek is. Het boek bevat 32 pagina’s. Op de meeste pagina’s wordt je kind gevraagd antwoorden op te schrijven op de vragen die gesteld worden over hemzelf, het (huis)dier en het afscheid. Maar er is ook heel veel ruimte om zelf te schrijven, tekenen, plakken, kleuren en knippen. 

Bij de meeste vragen is het bedoeling dat je kind gaat nadenken over hoe hij bepaalde aspecten rondom het overlijden heeft ervaren. Als ouder krijg je hierdoor inzicht in het rouwproces van je kind. Zo kun je hem de juiste hulp en steun bieden bij het verwerken van het verlies.