18 PE punten

Training Kindertranen

Kind en rouw. Kindvriendelijke uitvaarten:
begeleiden van ouders en kinderen van overlijden tot afscheid.

Voor deze training heb je de ervaring nodig van minimaal 5 uitvaarten.


€ 237,- (ex btw)  

Trainings data en locaties

Donderdag 18 januari 2024

Utrecht - De Meern

Doel 

Op de juiste manier begeleiden van ouders en kinderen van overlijden tot afscheid.


Doelgroep

Uitvaartprofessionals die een extra stap in hun dienstverlening willen brengen, die met een aantal praktische handvatten en tools aan de slag willen om – zonder een enorm groot verschil in hun aanpak – een enorm groot verschil in het resultaat willen behalen. 


Waarom deze training 

Kinderen reageren anders op verlies door overlijden. Deze training helpt je de verschillen te ontdekken en te begrijpen, waardoor je als professional beter bent voorbereid.

Onderwerpen / Inhoud 

   Met deze training leer je de theorie te verbinden naar de praktijk.

   Onderwerpen zijn onder anderen:

   • reacties en rouwproces van kinderen in verschillende leeftijden;
   • hoe je jezelf kunt voorbereiden op gesprekken met kinderen;
   • hoe kom je binnen bij een familie in aanwezigheid van kinderen;
   • behoeften van rouwende kinderen;
   • normale of gecompliceerde rouw;
   • gesprekstechnieken overleg ouders /  kind
   • op de meest voor de hand liggende vragen antwoord kunt geven;
   • afscheid nemen bij ziekte;
   • rouw herkennen bij kinderen;
   • ouders adviseren;
   • hoe je kunt bijsturen als omstanders iets onhandigs zeggen;
   • creatieve spelvormen die passen bij het kind;
   • verhalen uit de praktijk;
   • kinderen betrekken bij een uitvaart;
   • tips voor kinderen met o.a. ASS, Asperger, PDD-NOS

Na deze training ben je in staat

 • de meeste kindervragen te beantwoorden;
 • uit te leggen hoe een crematie eigenlijk in zijn werk gaat;
 • uit te leggen wat er met je gebeurt NADAT je bent overleden;
 • je aanpak leeftijdsadequaat af te stemmen op kinderen.

Certificaat

Na deze training ontvang je digitaal een certificaat van deze training.

PE-punten

Geaccrediteerd door NaVU met  18 PE-punten

Aanpak van de Training

In de training laten we verschillende onderdelen en manieren van pedagogisch handelen voor uitvaarders zien. We behandelen een casus en verschillende methodes. Tijdens de les krijg je voorbeelden, handreikingen, begeleiding en tips van de trainer en feedback van de medecursisten. We bouwen in co-constructie aan een beter toegeruste uitvaarder, dus geen saaie opsomming van de lesstof maar samen actief aan de slag.  Samen met de trainer en met jouw collega-deelnemers brainstorm je over hoe alle tips en tools in jouw praktijk kunt inpassen. Je oefent alle methodes in een veilige omgeving zodat je na de training alles vol zelfvertrouwen toepast. 

Wil jij verder groeien in je vak?

Wil je leren hoe je op professionele wijze ouders adviseert en hoe je met kinderen communiceert. Het verdriet van volwassenen is soms al overweldigend, maar hoe leg je aan een zesjarige eigenlijk uit wat er aan de hand is. Wat vertel je over een crematie? Wat betekent dat woord eigenlijk? En hoe stem je af met ouders hoe je de kinderen meeneemt in het hele proces van overlijden tot afscheid? Dit leer je allemaal in deze korte maar zeer praktische training.

Knuf & Ko
Desley en Sanneke

Docenten van Knuf & Ko

Knuf&Ko

Bij Knuf&Ko begeleiden Desley en Sanneke kinderen die bij een afscheid van hun broertje, zusje, familielid of kennis betrokken zijn. Ze begeleiden hen van het moment van overlijden tot en met de dag van de uitvaart en geven kinderen de mogelijkheid om echt onderdeel te zijn van het afscheid. In de training zal dit uitgebreid behandeld worden omdat hierin niet 1 kind of gezin hetzelfde is.  Bij Knuf&Ko beginnen ze steeds met een leeg papier, van hen hoeft niets en hoeft niemand aan bepaalde regels te voldoen voor een passend afscheid. Kinderen maken een afscheid eerlijker en luchtiger, het helpt om kinderen zichzelf te kunnen laten zijn. Het uitgangspunt is dat niets moet omdat het hoort. Openheid en uitgebreide begeleiding van kinderen die betrokken zijn is essentieel en hun ervaring hierin zorgen voor realistische voorbeelden en het kunnen delen van ervaringen.

 

Desley Boxtart

Desley heeft jarenlange ervaring en is opgeleid tot uitvaartverzorger en ritueelbegeleider. Daarnaast is zij getraind om de Watermethode te gebruiken. Desley is een open persoon, ze legt alles uit en laat niets onbesproken. Dat is een fijne manier van lesgeven. 

Haar motto is dat het leven pas verder kan gaan, als er ruimte is geweest voor een passend afscheid. Dat geldt ook voor haar trainingen, ruimte voor een educatieve en fijne les. Behalve jarenlange ervaring met een ‘gewone’ uitvaartonderneming, is ze mede eigenaar van Knuf&Ko Kinderuitvaartonderneming.

 

Sanneke de Graaf

Sanneke weet door haar ervaring, een afscheid op iedere manier en locatie vorm te geven. Haar benadering is anders dan veel uitvaartondernemers. Het draaiboek wordt op maat gemaakt en is per keer anders. Er moet niets. Sannekes dienstverlenende en persoonlijke benadering helpt families om de eigen wensen te ontdekken. Dat zie je terug in haar lessen. Doordat ze de opleiding Rouwcounseling heeft gedaan, een zoon en een dochter heeft, weet ze hoe ze kinderen goed bij een afscheid kan betrekken. Ook zij begeleidt zowel ‘gewone’ uitvaarten als kinderuitvaarten. Een fijne sparringpartner dus voor deelnemers van deze training.


Blije klanten

“Ik heb zelf 4 kinderen grootgebracht, ik dacht dat ik alles wel wist, maar er ging een wereld voor mij open”.  – “Toptrainer, deze training had ik veel eerder moeten doen”. – “Tijdens de training bleek dat ik over heel veel zaken nooit eerder heb nadacht”. – “Pas nu besef ik dat het denkbeeld van een kind soms erger is dan de waarheid”. – “Dank, Richard voor alle tips en handvatten, zeer bruikbaar”. “Wat een goede cursusdag was dit zeg, echt heel goed”.