Opleiding Uitvaartspreker

Anke vertelt over de opleiding uitvaartspreker

Ik had een zetje in de rug nodig.

Anke van Kimmenade

Uitvaartspreker willen worden en daadwerkelijk de stap nemen om het werk te gaan doen bleken voor mij twee verschillende dingen.

De wens om meer van betekenis te zijn voor anderen was er al langer. Een sprong in het diepe wagen bleek ondanks mijn passie voor schrijven en ervaring met spreken spannender dan ik dacht. Ik had een zetje in de rug nodig. Een zetje dat ik vond bij Uitvaartkrachten Academy door het volgen van de opleiding tot uitvaartspreker.

De vijf modules die samen de opleiding tot uitvaartspreker vormen werden gegeven door een team van professionals. Hierdoor ontwikkelde ik de kennis en vaardigheden om op een persoonlijke wijze invulling te geven aan een uitvaartdienst. Zo leerde ik:

  • pakkende teksten te schrijven over het leven van de overledene;
  • troostende woorden te vinden voor het verdriet van de nabestaanden;
  • anders voor te gaan door middel van praktische opdrachten;
  • standaard openingsteksten los te laten. 

Door de verscheidenheid aan opdrachten kwamen vele onderdelen aan bod. Bijvoorbeeld hoe ik persoonlijke thema’s uit het leven van de overledene een rode draad laat vormen en wat hierbij de kracht is van taal. Maar ook hoe ik door middel van stemgebruik, lichaamshouding en interactie de aanwezigen mee kan nemen in mijn verhaal.

Door de afwisseling tussen theorie en praktische opdrachten en het delen van ervaringen met anderen ontwikkelde ik het zelfvertrouwen dat dit vak past bij wie ik ben als mens en dat ik dit kan. Voor mij was het vinden van deze bevestiging net zo waardevol als alles dat ik geleerd heb tijdens de cursusdagen.

De combinatie van originele ideeën om een uitvaartdienst in te vullen en de kennis en vaardigheden die hierbij nodig zijn maakt dat ik deze opleiding aan ieder kan aanraden die als uitvaartspreker aan het werk wil gaan of geïnspireerd wil raken het eens anders te doen.

 Anke van Kimmenade

Sprekendanke.nlReactie plaatsen