De taak van uitvaartprofessionals

29 december 2023

Bij veel mensen is resomeren niet of weinig bekend. Het is de taak van de uitvaartondernemers om Nederland goed te informeren.

Resomeren wordt nog voor medio 2022 toegestaan in Nederland, aldus de geruchten binnen de politieke kring. Hoe dan ook, dit komt straks groot in het nieuws, in alle media. De eerste interviews voor onder andere de landelijke dagbladen en TV-programma’s staan al ingepland. De eerste vragen zijn er al. Vragen van uitvaartprofessionals en geinteresseerden. Het komt steeds vaker ter sprake, ook bij gesprekken over uitvaartwensen.

Daarom is het belangrijk dat de uitvaartprofessionals zich goed voorbereiden. Wat is resomeren, wat kan je vertellen en op welke manier? Wat betekent dit in de uitvoering, vanaf het regelgesprek tot en met de dag van de uitvaart?

De meest gestelde vragen zijn:

  • Wat is het voordeel van resomeren?
  • Zal de uitvaart anders zijn als ik kies voor resomeren?
  • Wat gebeurt er met de resten na de resomatie?
  • Hoeveel kost een resomatie?
  • Wanneer en waar is resomeren mogelijk?

Dit zijn de eerste vragen van geinteresseerden. Maar er zijn nog tientallen vragen van uitvaartprofessionals.

 Processen en protocollen

In de colleges geeft een deskundig panel antwoord op alle gestelde vragen. Niet alleen de experts maar ook de uitvaartprofessionals en toeleveranciers denken innovatief en vooral positief mee. Nieuwe voorstellen en ideeën worden verzameld ten behoeve van nog vast te stellen procesvoering en protocollen. Dus hoe er in de praktijk gehandeld moet worden, welke stappen en door wie. Met de protocollen wordt de werkwijze voor iedereen helder.

 Onderzoek TU Delft naar nieuwe rituelen

Met de komst van resomeren veranderen de rituelen rondom het afscheid. Sommige rituelen kunnen niet meer en er zijn nu al ideeën voor nieuwe rituelen. TU Delft heeft opdracht gekregen om dit uit te zoeken. Een aantal uitvaartondernemers is inmiddel benaderd door TU Delft.

Heb jij vragen, tips of nieuwe ideeën over het afscheidsritueel bij resomeren? Stuur gerust een mail naar info@uitvaartkrachten.nl en wij zorgen dat je mail beantwoord wordt.

Reactie plaatsen