Natuurbegraven, bewuste keuze of wordt ‘t een trend?


Is natuurbegraven een bewuste keuze of wordt ‘t een trend?

Natuurbegraven in Nederland lijkt hot te worden. Op verschillende plekken in Nederland zijn de laatste jaren natuurbegraafplaatsen geopend. De bedrijven die een graf op een natuurbegraafplaats aanbieden, presenteren het als laatste rustplaats  ‘in harmonie met de natuur’ en ‘in één keer alles geregeld’.
Breng de natuur naar de begraafplaats en niet de begraafplaats naar de natuur.

Bron: natuurbegraafplaats-waaromniet

Is dat zo?

Maar denken wij, uitvaartverzorgers, hier ook zo over? De wensen van de klant staan immers centraal. Bovendien, natuurbegraven is steeds populairder en er is zelfs een voorstel om natuurbegraven in de de Wet op de Lijkbezorging op te nemen. Was dit een bewuste keuze of wordt dit een trend? Adviseer je daarom de nabestaanden van de natuurliefhebbende overledene juist wel of liever toch niet een natuurbegraafplaats? Alhoewel afraden en verwijzen naar de dichtstbijzijnde begraafplaats wel zo gemakkelijk is geven we toch een aantal voordelen en overwegingen voor een natuurbegraafplaats op een rij.

Gé Peterink praat ons bij.

Gé Peterink, directeur van natuurbegraafplaats Weverslo praat ons hierover bij:“Het Natuurgraven is dienen en ondergeschikt aan het natuurbelang. Natuurbegraven is de meest milieuvriendelijke en voordeligste vorm van begraven. Natuurbegraven is vaak niet alleen een bewuste keuze van degene die in de natuur begraven wil worden. Ook als er geen uitvaartwensen bekend zijn kiezen nabestaanden voor de sfeer van de natuur, de bezieling en de rust van de omgeving om terug te komen na de uitvaart. Hier op de natuurbegraafplaats Weverslo komen nabestaanden en voortstaanden regelmatig terug. Als je door het bos loopt moet je goed kijken om te zien dat het een natuurbegraafplaats is. Hier en daar zie je een boomschijfje met een naam er op.

Voor de eeuwigheid

Natuurgraven zijn voor de eeuwigheid. Wat we hier doen is de cultuur van het levenseinde in de natuur brengen. Een lichaam wordt weer opgenomen in de cyclus van de natuur. De kisten of in sommige gevallen de urnen zijn van ecologisch afbreekmateriaal. De gedenktekens, zoals boomschijven zijn van natuurlijke materialen. Uiteindelijk vergaat ook dat terwijl de herinnering en de plek blijft. In feite is het zo dat we met de kosten van een natuurgraf de exploitatie van het natuurgebied verzorgen. We doen dit met verstand en expertise van natuur- en bosbeheer. Zo blijft een natuurgebied in stand en groeit een natuurbegraafplaats geleidelijk uit tot een bos vol verhalen.

Rust en ruimte voor iedereen

Op de natuurbegraafplaats is rust en ruimte voor iedereen. We zien dat er vooral veel rust en ruimte is voor de uitvaarten zelf. De rituelen rondom de uitvaarten kan iedereen zelf naar eigen inzicht invullen. Midden in het bos is een auditorium met ruim 50 zitplaatsen met houten beelden en ornamenten. Het bos is een plek voor mensen van alle culturen, levensbeschouwingen en religies. Met een gps-systeem kunnen we precies een plaats bepalen en registreren zodat de begraafplek altijd wordt teruggevonden. Echte natuurbegraafplaatsen voldoen houden zich aan de gedragscode die door de Branchevereniging (BRANA) is opgesteld. Zij worden daarop ook getoetst. “

Aldus Gé Peterink.

Bij leven gereserveerd

Ongeveer 80% van de natuurbegraafplekken worden bij leven gereserveerd. Daarom past dit onderwerp zo goed bij een voorbespreking om alle betrokkenen hierover na te laten denken en te laten ervaren wat het verschil is tussen een reguliere begraafplaats en een natuurbegraafplaats.

Ga kijken en beleef het zelf

Ben jij al eens op een natuurbegraafplaats geweest? Ga er naar toe en beleef zelf deze mediatienatuur en laat je inspireren hoe een uitvaart eruit ziet buiten in de natuur.
Er is rust en ruimte om in het bos van de natuurbegraafplaats voor een uitgebreide afscheidspechtigheid. Veel natuurbegraafplaatsen zijn uitgerust met een soort auditorium, voorzien van houten banken of zitplaatsen en mooie sculpturen. Daarom is een natuurbegraafplaats zelf een prima uitvaartlokatie.

Reactie plaatsen