Wat moet een uitvaartprofessional weten over thanatopraxie?


We zien regelmatig vragen van uitvaartondernemers over thanatopraxie voorbij komen. Voor Uitvaartkrachten.nl de hoogste tijd om deze vragen te verzamelen en voor te leggen aan een expert.

Is thanatopraxie nog mogelijk na 2 of 3 dagen koeling?

Thanatopraxie is nog mogelijk na maximaal 2 dagen in de koeling wil je  een redelijk resultaat behalen.

Zodra er een persoon op een schelpkoeling of Multi koeler ligt kan dit hooguit na 1 dag. Het lichaam dient dan wel goed op te warmen (i.v.m. de vrieskou die ervoor zorgt dat het lichaam hard gaat worden door de kou).

Op welke plaats in het lichaam komt de incisie?

Bij de meeste behandelingen kiezen wij om de invoer van de vloeistof te laten plaatsvinden via de halsslagader  (carotis). De invoer gaat eerst vanaf de hals naar de armen, en onderlichaam. Vervolgens draaien wij de canule naar boven om het hoofd te behandelen.

Op het moment dat er een lekkage is in het aderstelsel (denk aan een aneurysma of aorta die lekkage veroorzaken) worden er bij de lies en armen openingen gemaakt om zo in te gaan voeren.

Wat kost thanatopraxie?

De kosten voor een behandeling beginnen gemiddeld bij de € 550,00 euro en dit is inclusief de laatste zorg en aankleden.

Moet je bijkoelen na thana?

Het komt een enkele keer voor dat het lichaam sneller achteruit gaat dan normaal (het blijft de natuur). Dan kun je ervoor kiezen om extra bij te koelen.

Is het geschikt voor kleine kinderen of baby’s?

Thanatopraxie is zeker geschikt voor kleine kinderen of baby’s, zodat je het knuffelgehalte hoog kan houden. Ouders kunnen dan gewoon de laatste dagen het kind dichtbij zich houden.

Waar blijft de lichaamsvloeistof (hoe wordt deze afgevoerd)?

Tijdens de behandeling worden het lichaamsvocht en bloed opgevangen in liners welke afgevoerd worden door bedrijven die dit op een goedgekeurde wijze zullen vernietigen. Dit gebeurt op dezelfde wijze als bij ziekenhuisafval.

Wat als iemand heel ziek is geweest en/of veel medicijnen heeft gebruikt?

Juist dan is thanatopraxie de beste keuze, omdat het lichaam wordt geconserveerd en de meeste stoffen inclusief medicijnresten uit het lichaam zijn verwijderd. Denk hierbij bijvoobeeld aan lymfeklierkanker. Hierbij zie je vaak het probleem dat een overleden persoon vol zal lopen met vocht.

Wanneer kan thanatopraxie niet?

Er zijn eigenlijk weinig situaties waarbij thanatopraxie niet kan worden toegepast. Indien u twijfelt neem dan altijd contact op met een thanatopracteur.

Bron: Thanatopracteur Remco Hol.

Reactie plaatsen