De meerwaarde van live muziek bij een uitvaart


Hoe leg je dat uit, de meerwaarde van live muziek bij een uitvaart?

Muziek raakt en verbindt.

Daarom gebruiken we bij vrijwel iedere uitvaartplechtigheid muziek. Vaak muziek op een cd, terwijl veel crematoria en uitvaartcentra een vleugel staat.  Stel je voor hoe de plechtigheid eruit zou zien als die vleugel wél gebruikt wordt en als er live gezongen wordt?

Nabestaanden weten vaak niet dat er ook live muziek mogelijk is bij een uitvaart. Als je, als uitvaartondernemer, merkt dat de familie muziek belangrijk vindt, kun je hen die mogelijkheid voorleggen. Maar hoe werkt dat dan? En wat kost dat dan? En hoe wordt het repertoire bepaald?

De redactie van Uitvaartkrachten vraagt het aan Mariska van MusicaRosa. MusicaRosa is een zang/piano duo en bestaat uit Mariska Oostijen (zang) en Hans Kaldeway (piano). Sinds 2013 treden zij op bij uitvaartplechtigheden en herdenkingsdiensten.

Wat is de toegevoegde waarde van live muziek?

Door middel van muziek, en ik merk met name live muziek, help je nabestaanden met het verwerken van hun verdriet. Je laat hen ook mooie momenten herinneren met muziek. Live muziek maakt de plechtigheid nog persoonlijker en de muziek wordt nog intenser beleefd.
In 2013 was ik bij een uitvaartplechtigheid van een oud-collega. Iedere keer werd er weer een cd aangezet, terwijl er een prachtige vleugel in de aula stond. Ik vond het zo jammer dat die niet werd gebruikt! Toen is het idee ontstaan om te gaan zingen bij uitvaarten.
Mijn moeder is in 2006 overleden. Bij haar heb ik ook gezongen. Het gevoel om er samen een mooi afscheid van te maken, had ik toen heel sterk. Dat gevoel heb ik nu nog steeds als ik bij een uitvaart zing: bijdragen aan een mooi afscheid. Samen met de nabestaanden. Dat is ontzettend fijn en dankbaar om te doen.

Wat is jouw werkwijze als je voor een uitvaart gebeld wordt?

De ene keer weten de mensen al precies wat ze willen horen, maar een andere keer weten ze alleen dat ze onze muziek erbij willen en vinden ze het lastig om nummers uit te zoeken. Ik denk graag met de familie (of uitvaartverzorger) mee: aftasten welke muziek(soort) belangrijk voor hen is, meedenken over de muzikale invulling van de bijeenkomst, op welk moment welk nummer passend is. Ook overleg ik, als dat nodig is, met de spreker/dominee, om de muziek en toespraken op elkaar af te stemmen.

Hoe wordt het repertoire bepaald, en hoeveel muzieknummers zingen jullie?

We hebben een uitgebreide repertoirelijst op onze website staan waar de mensen uit kunnen kiezen. Vaak is er een lied dat speciaal bij de overledene past. Als dat lied niet in ons repertoire zit, dan kunnen wij dit (in overleg) instuderen. Dat is bij onze prijs inbegrepen. Zo hebben we bijvoorbeeld een keer ‘Visite’ van Lenny Kuhr ingestudeerd, want “het huis zat altijd vol visite”.
Voor ons maakt het niet uit hoeveel nummers we doen, we zijn er toch.
Ik ben weleens naar een uitvaart gereden om a capella het Ave Maria te zingen. Dat was bijna 2 uren heen en 2 uren terug rijden. Maar dat geeft niets; als dat de wens van de familie (in dit geval de overledene) is, dan doen we dat natuurlijk. Voor de prijs maakt het niet uit of we 1 of 10 nummers zingen, want we zijn er evenveel tijd mee bezig. Wat we ook wel doen, is tijdens het condoleren voorafgaand aan de plechtigheid of na afloop tijdens het koffie drinken achtergrondmuziek spelen. Onze prijs is tot 2 uren. Mocht het langer duren, dan rekenen we een meerprijs.

Treden jullie alleen op in de aula van een crematorium of ook elders?

We kunnen overal spelen, als er maar een stopcontact is. Meestal zijn het crematoria en kerken, maar we spelen ook in restaurants of buiten. Als er geen gestemde piano op de locatie staat, nemen we onze digitale piano mee. Bij een kerkdienst kunnen we ook de samenzang-liederen begeleiden. Meestal wordt de samenzang door een organist begeleid, maar steeds vaker worden wij hier ook voor gevraagd. Omdat lang niet iedereen meer naar de kerk gaat en de liederen kent, kan het fijn zijn dat ik ter ondersteuning met de microfoon (zacht) meezing. Vaak zingen we bij een kerkdienst afwisselend christelijk en niet-christelijk repertoire.

Wat kost het?

Wij hanteren een all-in-tarief. Dat betekent inclusief btw, reiskosten, digitale piano en geluidsinstallatie. We hebben vaste prijzen. Dat is meteen duidelijk naar de nabestaanden of de uitvaartondernemer toe. We willen het de nabestaanden zo makkelijk en duidelijk mogelijk maken; ze hebben al zoveel te regelen. Ze hoeven niet eerst zelf nog een berekening te maken voor bijvoorbeeld de reiskosten. Op onze website staat een overzicht per regio (noord/midden/zuid-Nederland). Zie: MusicaRosa/prijzen

Is er nog iets wat jullie willen meegeven aan de uitvaartondernemer/-verzorger?

We hadden eens dat een uitvaartplechtigheid tóch niet doorging, omdat de familie bang was dat het de ‘show van de zangeres’ zou worden. Ik vond het zó jammer dat ik die familie niet zelf heb kunnen spreken (contact ging via WhatsApp met de uitvaartondernemer) want dan had ik de familie kunnen vertellen dat het niet om ons draait, maar om de muziek. Wij zijn er juist voor hén, om er samen een mooie uitvaart van te maken. De kracht van MusicaRosa zit ‘em juist in het persoonlijke contact en de persoonlijke en ingetogen manier van zingen en piano spelen.
Deze mail die we eens kregen, zegt denk ik mooi hoe wij onze muziek brengen: “Mariska en Hans hebben het talent je het gevoel te geven dat ze enkel voor jou optreden. Zijn gevoelige pianospel en de manier waarop zij vol emotie de teksten van de nummers over weet te brengen, kan haast niet anders dan je raken. Hoe vaak in mijn leven heb ik ‘True colors’ van Cyndi Lauper wel niet gehoord, maar toen Mariska het zong hoorde ik voor het eerst écht de woorden en kon ik tot me door laten dringen hoe mooi die tekst eigenlijk is. Dat talent maakt MusicaRosa zo geschikt voor speciale gelegenheden, of dat nou feestelijke gelegenheden of droevige zijn. Ze weten de juiste snaar te raken met hun prachtige muziek en hun betrokkenheid.”

Meer weten? Hier staat een filmpje waar je haar ziet en hoort zingen. Prachtig !

Reactie plaatsen