Vlinders bij het afscheid


Wat hebben mensen toch met vlinders?

Vlinders, vlinders….
Wat hebben mensen toch met vlinders?
Regelmatig kiest men een vlinder voor op de rouwkaart en vaak zit daar een verhaal achter. Een persoonlijk verhaal dat niet zomaar uit de lucht komt vallen. De symboliek uit de verschillende culturen bewijst dat de vlinder heel goed past bij de rituelen en verhalen van een uitvaart.

De vlinder heeft meerdere symbolische betekenissen.

Kort leven en kwetsbaarheid

Als algemeen symbool symboliseert de vlinder de kortstondigheid van het leven, dit vanwege zijn teerheid en korte levensduur. Indien iemand te jong is overleden past deze symboliek heel goed.

Dansen en vrolijkheid

Al je een vlinder ziet vliegen lijkt het op dansen. Vlinders laten de onbezorgdheid van het leven zien. Ze wekken een gevoel op van lichtheid en vreugde in ons op en laten zien dat het leven een dans is en dansen op zich al grote vreugde schenkt. Dansen geeft ons de zoetheid van het leven terug. Dat wordt nog eens onderstreept door het feit dat vlinders smaakreceptoren op hun voorpoten hebben. Eroverheen lopend proeven ze de bloemen. Verschijnt er een vlinder, vraag je dan af hoeveel of hoe weinig vreugde je in je leven ervaart. Fleur op, kijk uit naar verandering. Besef dat alle verandering goed is.

Egypte, China en de Grieken

Het Griekse woord psyche betekent niet alleen vlinder maar staat daarnaast ook voor ziel.
Vlinders spelen met name een grote rol in de symboliek vanwege hun metarmofose. De overgang van een kruipend, wormachtig dier naar een grootvleugelig gekleurd insect is enorm, niet alleen wat betreft het uiterlijk maar ook qua levenswijze. Vlinders staan daarom symbool voor een nieuw begin, de wedergeboorte of de wederopstanding. Vlinders zijn daarnaast in veel beschavingen een belangrijk symbool van geluk, vrijheid en de liefde. In veel culturen worden vlinders geassocieerd met de dood of met dromen en aangezien vlinders niet kunnen horen, ook met doofheid.
Al sinds mensenheugenis duiken vlinders op in afbeeldingen, symbolen en verhalen. In Egypte zijn afbeeldingen van vlinders bekend van 3500 jaar oud en de Egyptenaren zagen de vlinder als symbool van geluk. De Azteken beschouwden vlinders als zielen van gestorven strijdmakkers. In China en Japan staan vlinders bekend als gelukssymbool. De Grieken geloofden dat telkens als een vlinder uit zijn cocon kruipt er iemand wordt geboren. In de iconografie is een vlinder die uit de pop kruipt het symbool van de ziel die het lichaam verlaat. In de christelijke iconografie is een vlinder op de hand van Christus een symbool voor de opgestane menselijke ziel.

De Indianen

Voor de Noord Amerikaanse indianen is de vlinder een symbool van verandering, vreugde en kleur. Bestudeer de kleuren van je vlinder op hun betekenis; je zult er beter door begrijpen welke rol je totem voor jou speelt. De vlinder is het symbool voor verandering in het hogere. Hij leert ons hoe we ons leven bewust kunnen veranderen, nieuwe voorwaarden kunnen creëren en wensen kunnen verwezenlijken. Elk nieuw idee en elke stap tot zelfontplooiing spiegelt zich in de ontwikkelingsgang van de vlinder. Zijn eifase staat voor de geboorte van een idee. In het larvenstadium is het aan de tijd om te bepalen of dit idee zal worden omgezet in een daad. In de cocon moet men bij zichzelf naar binnen gaan om het idee met de eigen persoon te verbinden. Het tevoorschijn komen van de vlinder is de geboorte van een nieuwe werkelijkheid. Nu kan de vreugde van de nieuwe schepping met anderen worden gedeeld. Deze vier stappen van verandering vinden in het leven voortdurend plaats. Ze zijn noodzakelijk voor onze verdere ontwikkeling. De kracht van de vlinder helpt het denken te ordenen en de volgende stap bewust te zetten.

Religieuze betekenis

Voor Christenen is de dood de overgang naar een beter leven, de overgang van een tranendal naar het Hemelse Koninkrijk De vlinder symboliseert hierbij: 1. Bij het sterven van de mens ontstijgt de ziel haar stoffelijk omhulsel, zoals een vlinder haar pop. 2. De drie stadia die de ziel doorloopt: leven, dood en wederopstanding.

Het komt dus niet uit de lucht vallen. Daarom denken veel mensen aan hun dierbaren als ze een vlinder zien vliegen. Het symbool van de vlinder past daarom zo mooi in een uitvaart.

Bron: redactie uitvaartkrachten / wikipedia.nl / encyclopedie iconografie

Reactie plaatsen